Behandelingen

Een schimmelnagel kan op verschillende manieren behandeld worden:

  • Een antischimmellak of -zalf met antifungale ingrediënten. Dat middel heeft meestal enkel effect op oppervlakkige infecties, niet op schimmels die dieper in de nagel zitten. De werkzame bestanddelen zijn ciclopirox 8% (Batrafen) en Amorolfin 5% (Loceryl nagellak).
  • Is het nagelbed, meer dan de helft van de nagel of zijn meerdere nagels aangetast? Dan kan een systemisch geneesmiddel (orale tabletten zoals Lamisil) soelaas bieden dat de schimmel van binnenuit bestrijdt. De tabletten moeten ingenomen worden totdat de aangetaste nagel helemaal uitgegroeid is. De behandeling mag dus niet onderbroken worden. Voor vingernagels duurt de behandeling zo’n 6 maanden, voor teennagels 12 maanden. In ernstige gevallen (wanneer de grote teennagel aangetast is of bij oudere patiënten), kan de behandeling 18 maanden of langer duren.
  • Door de bijwerkingen kiest slechts 20-25% van mensen met een infectie voor antimycotische tabletten. Na een succesvolle behandeling loopt men binnen de 5 jaar tot 50% kans op een nieuwe infectie.
  • Een nieuwe methode om schimmelnagels te behandelen, is PinPointe Laser. PinPointe FootlaserTM werd goedgekeurd door de FDA op basis van Amerikaanse studies. Dat onderzoek heeft aangetoond dat 70-81% van de nagelpatiënten geen infectie meer had na een laserbehandeling. Zowel na 6 maanden als na 1 jaar.