Wat zijn schimmelnagels?

Nagelschimmel ontstaat in warme en vochtige gebieden zoals sportschoenen. Daarom worden vooral teennagels aangetast en zelden vingernagels.

Schimmelsporen kunnen overgedragen worden tussen mensen onderling of van dier op mens. Die sporen zijn erg hardnekkig. Weken kunnen ze overleven op badmatten, handdoeken, houten latten en andere vloeren, en nog steeds besmettelijk blijven.

Doorgaans loopt men infecties op in openbare zwembaden, sauna’s, fitnesszalen en vooral in sportkleedkamers en douches.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van een nagelschimmel? Vochtige schoenen door transpiratie (vooral sportschoenen), bloedsomloopproblemen bij diabetici of door trombose. De druk veroorzaakt door dichte schoenen vermindert de defensieve kracht van de huid en nagels, en vergroot daarmee de kans op infectie.

In de Benelux heeft ongeveer 12% van de bevolking te kampen met een vorm van nagelschimmel.

In de meeste gevallen zijn de nagel én het nagelbed aangetast. Dat betekent een geelbruine verkleuring van het nagelbed en de onderkant van de nagel zelf, maar ook een verdikte en vaak brokkelige nagel. Bij een draadschimmelinfectie begint de verkleuring onder de punt van de nagel. Een gistinfectie herkent men in de huid rond de nagels. Een geïnfecteerd nageloppervlak wordt dan weer gekenmerkt door witte vlekken op een grijze of bruine ondergrond.

Meestal kan men de diagnose met het blote oog stellen. Als een ontsteking vermoed wordt maar niet zichtbaar is, kan de nagel gekleurd en bestudeerd worden onder een microscoop. Met een monster van de nagel kan men schimmels kweken om het type te identificeren.